stalker-czyste niebo problem

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

stalker-czyste niebo problem

Postprzez misiek21 w 05 Kwi 2009, 17:57

mam problem z gra stalker-czyste niebo (oryginalna gra).po uruchomieniu gry wyskakuje mi bład xray engine i nastepujące komunikaty(* Detected CPU: GenuineIntel P3 family, F6/M15/S11, 2400.00 mhz, 63-clk 'rdtsc'
* CPU Features: RDTSC, MMX, SSE, SSE2

Initializing File System...
using fs-ltx fsgame.ltx
FS: 22040 files cached 25 archives, 4031Kb memory used.
Init FileSystem 0.987832 sec
'xrCore' build 3521, Sep 24 2008

Initializing Engine...
Starting INPUT device...
Loading DLL: xrRender_R2.dll
Loading DLL: xrRender_R3.dll
Executing config-script "user.ltx"...
[c:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-stcs\user.ltx] successfully loaded.
Loading DLL: xrRender_R2.dll
Loading DLL: xrGame.dll
* [win32]: free[2011376 K], reserved[8060 K], committed[77652 K]
* [ D3D ]: textures[0 K]
* [x-ray]: crt heap[7923 K], process heap[1105 K], game lua[0 K], render[0 K]
* [x-ray]: economy: strings[4056 K], smem[0 K]
SOUND: OpenAL: enumerate devices...
SOUND: OpenAL: EnumerationExtension Present
devices Generic Hardware
SOUND: OpenAL: system default SndDevice name is Generic Hardware
SOUND: OpenAL: default SndDevice name set to Generic Software
SOUND: OpenAL: All available devices:
1. Generic Hardware, Spec Version 1.1 eax[2] efx[no] xram[no]
2. Generic Software, Spec Version 1.1 (default) eax[0] efx[no] xram[no]
Executing config-script "user.ltx"...
Executing config-script "c:\program files\deep silver\s.t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\configs\rspec_high.ltx"...
[c:\program files\deep silver\s.t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\configs\rspec_high.ltx] successfully loaded.
! Unknown command: r3_msaa_alphatest
! Unknown command: r3_msaa_opt
[c:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-stcs\user.ltx] successfully loaded.
SOUND: Selected device is Generic Software
* sound: EAX 2.0 extension: absent
* sound: EAX 2.0 deferred: absent
* sound : cache: 65537 kb, 4856 lines, 13820 bpl
Starting RENDER device...
* GPU [vendor:10DE]-[device:421]: NVIDIA GeForce 8500 GT
* GPU driver: 6.14.11.6218
* CREATE: DeviceREF: 1
* Vertex Processor: PURE HARDWARE
* Texture memory: 742 M
* DDI-level: 9.0
* GPU shading: vs(fffe0300/3.0/30), ps(ffff0300/3.0/30)
* GPU vertex cache: unrecognized, 16
* NVidia MGPU: Logical(1), Physical(1)
* Starting rendering as 2-GPU.
* DVB created: 1536K
* DIB created: 512K
! Renderer doesn't support blender 'effects\shadow_world'
* NULLRT supported
* ...and used
* HWDST/PCF supported and used
* NV-DBT supported and used

FATAL ERROR

[error]Expression : R
[error]Function : CResourceManager::_CreatePS
[error]File : E:\priquel\sources\engine\Layers\xrRender\ResourceManager_Resources.cpp
[error]Line : 309
[error]Description : c:\program files\deep silver\s.t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\shaders\r2\dumb.ps


stack trace:

) o co z tym chodzi ? Bardzobyłbym wdzięczny za pomoc
misiek21
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 05 Kwi 2009, 17:54
Ostatnio był: 12 Kwi 2009, 08:16
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez Eredod w 05 Kwi 2009, 21:30

stary po 1sze to nie dział od tego o.O

a po drugie masz zainstalowany jakiś mod z shaderami ? Float 32 ? Graphic mod ? cokolwiek ?

I jaki patch ? oryginał ?
Awatar użytkownika
Eredod
Kot

Posty: 20
Dołączenie: 11 Cze 2008, 11:47
Ostatnio był: 07 Lip 2014, 16:58
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez misiek21 w 06 Kwi 2009, 07:53

patch v1.5.07 pobrany z neta da rade zrobic cos z tym zeby ta gierka dzialala

- - -

bardzo prosze o pomoc bo mecze sie z ta gra juz 2 tygodnie i nie mam pojecia co z tym zrobic .

- - -

po kliknieciu inkonki stalker najpieerw wyskakuje mi cos takego :

A crash has been detected by BugTrap

This X-Ray engine v1.5 crash reporting client.to help the development process,please Submit Bug or save report and email it manually ( button More ... )Many thanks in advance and sorry for the incovenience.


Exception Reason

xrEngine.exe caused BREAKPOINT in module "C:/Program Files/Deep Silver/S.T.A.L.K.E.R - Clear Sky/bin/xrCore.dll"
at 001B:0058B8D4 , xrDebug::backend()+164 byte(s)

Ogarnij się człowieku, nie sraj posta pod postem. Warned. -C17
misiek21
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 05 Kwi 2009, 17:54
Ostatnio był: 12 Kwi 2009, 08:16
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 0

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez Eredod w 06 Kwi 2009, 09:27

Oo stary powolutku... nie wal tyle postów jeden pod drugim. Poza tym nie odpowiedziałeś na wszystkie moje pytania... masz jakiegoś moda zainstalowanego ?


A po trzecie:
misiek21 napisał(a):patch v1.5.07 pobrany z neta da rade zrobic cos z tym zeby ta gierka dzialala


Przykro mi nie mogę Ci pomóc -.-' Ujmę to tak:

1. Jaki Windows ?
2. Czy masz jakieś mody ?
3. Próbowałeś usunąć wszystko i zainstalować jeszcze raz ?

Jeśli zdążysz odpowiedzieć na te pytania zanim admin nie zobaczy tego co tu napisałeś to może zdążę Ci pomóc... przed zamknięciem tematu ^^ Btw polecam poszukać pomocy tam gdzie ściągałeś gre... >.>
Awatar użytkownika
Eredod
Kot

Posty: 20
Dołączenie: 11 Cze 2008, 11:47
Ostatnio był: 07 Lip 2014, 16:58
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez misiek21 w 06 Kwi 2009, 09:41

a i nie mam zainstalowanych modow dodam ze na viscie tez mi nie chciala dzialac bo obecnie mam xp i posiadam pc Intel(R)Core(TM)2 Quad CPU
Q6600 @ 2.40GHz
2.00 GB RAM
GEFORCE 8500 GT 512

- - -

GRA NIE JEST SCIAGNIETA ORGINALNA MECZE SIE JUZ Z NIA 2 TYGODNIE DALEM KUMPLOWI DO SPRAWDZENIA I U NIEGO DZIALA NORMALNIE

- - -

a chodzilo mi ze PATCHA SCIAGNELEM Z NETA

No ku*wa nie dotarło... Warn numer dwa. NIE WAL POSTA POD POSTEM do cholery! -C17
misiek21
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 05 Kwi 2009, 17:54
Ostatnio był: 12 Kwi 2009, 08:16
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 0

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez Eredod w 06 Kwi 2009, 11:08

Dobra... mam rozwiązanie Twojego problemu.

1. Zrób tak:
plik fs_game.ltx znajdujący się w katalogu z grą otwórz notatnikiem. Zobaczysz coś takiego (dalej patrz niżej)

Kod: Zaznacz wszystko
$app_data_root$=true|false|C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\STALKER-STCS\
;abbreviation           = recurs|notif|  root|                  add|        ext|            description
$arch_dir$              = false| false| $fs_root$
$game_arch_mp$          = false| false| $fs_root$|            mp\
$arch_dir_levels$       = false| false| $fs_root$|            levels\
$arch_dir_resources$    = false| false| $fs_root$|            resources\
$arch_dir_localization$ = false| false| $fs_root$|            localization\
$arch_dir_patches$      = false| true|  $fs_root$|            patches\
$game_data$             = false| true|  $fs_root$|            gamedata\
$game_ai$               = true|  false| $game_data$|          ai\
$game_spawn$            = true|  false| $game_data$|          spawns\
$game_levels$           = true|  false| $game_data$|          levels\
$game_meshes$           = true|  true|  $game_data$|          meshes\|       *.ogf;*.omf|   Game Object files
$game_anims$            = true|  true|  $game_data$|          anims\|        *.anm;*.anms|  Animation files
$game_dm$               = true|  true|  $game_data$|          meshes\|       *.dm|          Detail Model files
$game_shaders$          = true|  true|  $game_data$|          shaders\
$game_sounds$           = true|  true|  $game_data$|          sounds\
$game_textures$         = true|  true|  $game_data$|          textures\
$game_config$           = true|  false| $game_data$|          configs\
$game_weathers$         = true|  false| $game_config$|        environment\weathers
$game_weather_effects$  = true|  false| $game_config$|        environment\weather_effects
$textures$              = true|  true|  $game_data$|          textures\
$level$                 = false| false| $game_levels$
$game_scripts$          = true|  false| $game_data$|          scripts\|      *.script|      Game script files
$logs$                  = true|  false| $app_data_root$|      logs\
$screenshots$           = true|  false| $app_data_root$|      screenshots\
$game_saves$            = true|  false| $app_data_root$|      savedgames\
$downloads$             = false| false| $app_data_root$


Znajdź linijkę:
$game_data$ = false| true| $fs_root$| gamedata\


Zamień na:

$game_data$ = true| true| $fs_root$| gamedata\

Zapisz zmianę. Potem w katalogu z grą stwórz folder gamedata

2. Następnie pobierz ten plik
http://www.sendspace.pl/file/00ArrwbS/

Zawartość z archiwum wypakuj do katalogu głównego gry. Znajduje się tam plik dumb.ps który wg Twojego bugtrapa powoduje błąd gry. Jest to plik z mojego klienta z wersji 1.5.07 DZIAŁAJĄCY. Powinno to naprawić problem.

P.S Jak to zrobisz to powiedz czy działa ;]

@EDIT
Specjalnie wylazłem spod prysznica żeby Ci to napisać więc weź to doceń xD Po za tym mówiłem Ci nie pisz posta pod postem... mam nadzieje że wykonując moje zalecenia wykażesz się większą percepcją wzrokową :P

Ale jeśli będzie działać to dwa warny to chyba niska cena za grę wartą 100 zł ;p

Za ten post Eredod otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Nieogarniający.
Awatar użytkownika
Eredod
Kot

Posty: 20
Dołączenie: 11 Cze 2008, 11:47
Ostatnio był: 07 Lip 2014, 16:58
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez misiek21 w 06 Kwi 2009, 11:38

Postęp jest dużybo nie wyskakuja mi juz te komunikaty tylko ten error:
Your video card doesn't meet game requirements pixel shaders v1.1 or higher required.mam z tego rozumiec ze mam sciagnąc ten program pixel shaders v1.1???jestem bardzo ci wdzieczny za pomoc.doceniam twoje starania .i mam nadzieje ze gra sie uruchomo bez żadnego problemu.jak co napisze czy poszło
misiek21
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 05 Kwi 2009, 17:54
Ostatnio był: 12 Kwi 2009, 08:16
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 0

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez Eredod w 06 Kwi 2009, 18:49

O ile dobrze mi się wydaje GEFORCE 8500 GT 512 nie powinien mieć problemy z tą grą o.O Jeśli się mylę byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie sprostował.

Spróbuj ściągnąć nowe sterowniki do karty graficznej, upewnij się że masz direct 9.0c

Nie jestem pewien ale zdaje mi się że nie można ściągnąć shaderów 1.1 gdyż to jest zależne od karty... ale tutaj mam cytat z innego forum:

Karty z seri 8x00 mają shadera 4.0


więc ja myślę że problem jest w sterownikach. Poszukaj coś na pewno da się to rozwiązać :)

@EDIT 12 kwietnia

Widać kolega chyba postanowił nie dzielić się z nami doświadczeniami po zasugerowanych zmianach. Jako że nie krzyczy dalej że coś nie działa to wnioskuję że udało mu się naprawić problem :P Chyba można zamknąć ;>
Awatar użytkownika
Eredod
Kot

Posty: 20
Dołączenie: 11 Cze 2008, 11:47
Ostatnio był: 07 Lip 2014, 16:58
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Re: stalker-czyste niebo problem

Postprzez misiek21 w 12 Kwi 2009, 08:16

dzieki bardzo za pomoc gierka dziala a nie mialem wczesniej czasu napisa bo bylem na delegacji jeszcze raz dzieki za pomoc
misiek21
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 05 Kwi 2009, 17:54
Ostatnio był: 12 Kwi 2009, 08:16
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 0


Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron