error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez smok wawelski w 12 Lut 2012, 20:30

Witam

Niedawno ponownie zainstalowałem stalkera : czyste niebo

przy wgrywaniu pojawia się czarny ekran oraz drugi z napisem error , żadnych dodatkowych info niema

sprzet:
Laptop hp 8710p
procek core 2 duo 2,2
ram 2
karta nvidia quadro nvs 320m

poniżej wklejam cały log jaki się pojawia , ZANIM ktoś napisze ze na tych paramentach się nie da grac zaznaczam ze grałem we wszystkie 3 części i po obniżeniu detali znacznie co prawda ale chodził płynnie

instalowałem kilka razy gre i nic
wgrywalem nowsze sterowniki do karty ale na najnowszych dostepnych na stronei nvidia cos nie moge rozdzielczosci ustawic :/ działała wiec karta na najnowszych działajacych ze tak powiem
probowalem bez patcha i po wgraniu tego 1,5,10


nie wiem co robic :/



Kod: Zaznacz wszystko
* Detected CPU: GenuineIntel P3 family, F6/M15/S11, 2194.00 mhz, 64-clk 'rdtsc'
* CPU Features: RDTSC, MMX, SSE, SSE2

Initializing File System...
using fs-ltx fsgame.ltx
FS: 24425 files cached 26 archives, 4887Kb memory used.
Init FileSystem 1.368557 sec
'xrCore' build 3870, Sep  8 2009

-----loading e:\program files\gsc world publishing\s.t.a.l.k.e.r. - Çîâ Ďđčď˙ňč\gamedata\configs\system.ltx
Initializing Engine...
Starting INPUT device...
Loading DLL: xrRender_R2.dll
Loading DLL: xrRender_R3.dll
Loading DLL: xrRender_R4.dll
command line ‹
Executing config-script "user.ltx"...
[c:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-cop\user.ltx] successfully loaded.
Loading DLL: xrRender_R1.dll
Loading DLL: xrGame.dll
! Player name in registry is empty! (InstallUserName)
* [win32]: free[2026060 K], reserved[14504 K], committed[56524 K]
* [ D3D ]: textures[0 K]
* [x-ray]: crt heap[9183 K], process heap[1017 K], game lua[0 K], render[0 K]
* [x-ray]: economy: strings[3643 K], smem[0 K]
SOUND: OpenAL: enumerate devices...
SOUND: OpenAL: EnumerationExtension Present
dir[0]=E:\Program Files\GSC World Publishing\S.T.A.L.K.E.R. - Çîâ Ďđčď˙ňč\bin\
dir[1]=E:\Program Files\GSC World Publishing\S.T.A.L.K.E.R. - Çîâ Ďđčď˙ňč\
dir[2]=E:\Program Files\GSC World Publishing\S.T.A.L.K.E.R. - Çîâ Ďđčď˙ňč\bin\
dir[3]=E:\WINDOWS\system32\
CleanDeviceSpecifierList
CleanDeviceSpecifierList Generic Hardware
devices Generic Hardware
SOUND: OpenAL: system  default SndDevice name is Generic Hardware
SOUND: OpenAL: default SndDevice name set to Generic Software
SOUND: OpenAL: All available devices:
1. Generic Software, Spec Version 1.1 (default) eax[0] efx[no] xram[no]
2. Generic Software, Spec Version 1.1 (default) eax[0] efx[no] xram[no]
Executing config-script "e:\program files\gsc world publishing\s.t.a.l.k.e.r. - Çîâ Ďđčď˙ňč\gamedata\configs\default_controls.ltx"...
[e:\program files\gsc world publishing\s.t.a.l.k.e.r. - Çîâ Ďđčď˙ňč\gamedata\configs\default_controls.ltx] successfully loaded.
Executing config-script "user.ltx"...
Executing config-script "e:\program files\gsc world publishing\s.t.a.l.k.e.r. - Çîâ Ďđčď˙ňč\gamedata\configs\rspec_high.ltx"...
[e:\program files\gsc world publishing\s.t.a.l.k.e.r. - Çîâ Ďđčď˙ňč\gamedata\configs\rspec_high.ltx] successfully loaded.
Executing config-script "e:\program files\gsc world publishing\s.t.a.l.k.e.r. - Çîâ Ďđčď˙ňč\gamedata\configs\default_controls.ltx"...
[e:\program files\gsc world publishing\s.t.a.l.k.e.r. - Çîâ Ďđčď˙ňč\gamedata\configs\default_controls.ltx] successfully loaded.
~ Invalid syntax in call to 'r2_aa_break'
~ Valid arguments: vector3 in range [0.000000e+000,0.000000e+000,0.000000e+000]-[1.000000e+000,1.000000e+000,1.000000e+000]
~ Invalid syntax in call to 'r2_aa_weight'
~ Valid arguments: vector3 in range [0.000000e+000,0.000000e+000,0.000000e+000]-[1.000000e+000,1.000000e+000,1.000000e+000]
[c:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-cop\user.ltx] successfully loaded.
SOUND: Selected device is Generic Software
* sound: EAX 2.0 extension: absent
* sound: EAX 2.0 deferred: absent
* sound : cache: 65537 kb, 4856 lines, 13820 bpl
Starting RENDER device...
* GPU [vendor:10DE]-[device:40B]: NVIDIA Quadro NVS 320M
* GPU driver: 6.14.11.7470
Failed to initialize graphics hardware.
Please try to restart the game.
Can not find matching format for back buffer.

Uwagi moderatora:

Logi w [code], poprawiam. - Wheeljack
smok wawelski
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 12 Lut 2012, 16:35
Ostatnio był: 15 Maj 2012, 07:17
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez scigacz1975 w 12 Lut 2012, 22:00

[c:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-cop\user.ltx] successfully loaded.

:arrowu: Pierwsza sprawa to daj loga z CS a nie z CoP-a - albo zrób porządek na kompie - odinstaluj obie gry przeczyść system np. CCleanerem (żeby usunąć błędy z rejestru) zainstaluj na nowo gry i dopiero spróbuj
... i zrobię Ci taką apokalipsę jakiej sobie nawet święty Jan nie wyćpał! ....
....Life is brutal and full of zasadzkas or sometimes kopas w dupas ....

http://zalukaj.tv/polecony,4305046/
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Posty: 2899
Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:37
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 826

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez smok wawelski w 14 Lut 2012, 10:08

Wywaliłem wszystko co związane było z Stalkerami, wyczyściłem rejestr, zainstalowałem grę jeszcze raz, poniżej log bez patcha




Kod: Zaznacz wszystko
* Detected CPU: GenuineIntel P3 family, F6/M15/S11, 2194.00 mhz, 60-clk 'rdtsc'
* CPU Features: RDTSC, MMX, SSE, SSE2

Initializing File System...
using fs-ltx fsgame.ltx
FS: 26067 files cached 28 archives, 4672Kb memory used.
Init FileSystem 3.014978 sec
'xrCore' build 3464, Jul 29 2008

Initializing Engine...
Starting INPUT device...
Loading DLL: xrRender_R2.dll
Loading DLL: xrRender_R3.dll
Executing config-script "user.ltx"...
[e:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-stcs\user.ltx] successfully loaded.
Loading DLL: xrRender_R1.dll
Loading DLL: xrGame.dll
* [win32]: free[2003352 K], reserved[14728 K], committed[79008 K]
* [ D3D ]: textures[0 K]
* [x-ray]: crt heap[7900 K], process heap[1112 K], game lua[0 K], render[0 K]
* [x-ray]: economy: strings[3753 K], smem[0 K]
SOUND: OpenAL: enumerate devices...
SOUND: OpenAL: EnumerationExtension Present
devices Generic Hardware
SOUND: OpenAL: system  default SndDevice name is Generic Hardware
SOUND: OpenAL: default SndDevice name set to Generic Software
SOUND: OpenAL: All available devices:
1. Generic Software, Spec Version 1.1 (default) eax[0] efx[no] xram[no]
2. Generic Software, Spec Version 1.1 (default) eax[0] efx[no] xram[no]
Executing config-script "e:\program files\deep silver\s.t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\configs\default_controls.ltx"...
! cant convert dik_name for dik[144], prop=[Poprzednia
[e:\program files\deep silver\s.t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\configs\default_controls.ltx] successfully loaded.
Executing config-script "user.ltx"...
! Unknown command:  r2_sun_far
Executing config-script "e:\program files\deep silver\s.t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\configs\rspec_default.ltx"...
[e:\program files\deep silver\s.t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\configs\rspec_default.ltx] successfully loaded.
[e:\documents and settings\all users\dokumenty\stalker-stcs\user.ltx] successfully loaded.
SOUND: Selected device is Generic Software
* sound: EAX 2.0 extension: absent
* sound: EAX 2.0 deferred: absent
* sound : cache: 65537 kb, 4856 lines, 13820 bpl
Starting RENDER device...
* GPU [vendor:10DE]-[device:40B]: NVIDIA Quadro NVS 320M
* GPU driver: 6.14.12.6128
Failed to initialize graphics hardware.
Please try to restart the game.
smok wawelski
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 12 Lut 2012, 16:35
Ostatnio był: 15 Maj 2012, 07:17
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez scigacz1975 w 14 Lut 2012, 17:31

"Failed to initialize graphics hardware." - albo sterowniki z dupy albo karta nie nada.

Spróbuj tak. Zainstaluj najnowsze sterki do grafiki http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl - przy instalacji sterowników daj opcję niestandardowa a potem zaznacz "wykonaj czystą instalację", potem zainstaluj najnowsze wydanie DX9 - http://download.chip.eu/pl/DirectX_78518.html - dopiero po tym zainstaluj grę i patch.

:arrowu: Jak to nie pomoże no to doopa :-/
... i zrobię Ci taką apokalipsę jakiej sobie nawet święty Jan nie wyćpał! ....
....Life is brutal and full of zasadzkas or sometimes kopas w dupas ....

http://zalukaj.tv/polecony,4305046/
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Posty: 2899
Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:37
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 826

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez Cromm Cruac w 14 Lut 2012, 18:48

Ja to bym raczej poszukał starych sterowników. Np. takich z czasu kiedy grałeś w CS poprzednio. nVidia robi aktualne stery pod aktualnie popularne gry i czasem coś spierniczy w obsłudze starych.
Tak miałem np. z Falloutem 3. Zachciało mi się grać po roku i dupa - ekran mi miga. Wywaliłem nowe stery i zainstalowałem te sprzed roku - śmiga jak ta lala.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
"If you are not satisfied with Lost Alpha, feel free to return it for a full refund." - Vintar

Za ten post Cromm Cruac otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975.
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Posty: 1731
Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Wczoraj, 23:36
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 706

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez smok wawelski w 14 Lut 2012, 22:02

popróbuje jeszcze instalacji nowych sterowników

ale tu sie przychylam do zdania Cromm Cruac najnowsze stery Nvidia kompletnie mi nie działają i nawet nie chodzi o gry.

Wogóle dziwna sprawa grałem we wszystkie 3 cz. na tym lapku, o high detalach można zapomnieć ale dało się grać ;) i to właśnie było na tych starszych sterownikach.

teraz przy instalacji Stalkera robi tak jakby test systemu, czy spełnia wymagania, świeci mi się ta moja karta na czerwono i pokazuje ze ma 0 MB na karcie a to przecież nieprawda to jest karta z 256 MB samodzielnej


może spróbować stery do karty GeForce 8700GT podobno to w sumei ta sama karta i powinny działać lepiej w grach

ktoś próbował takich sterowników w tej karcie ???

pytanie drugie nie znam się więc może ktoś mądry m powie DX9 czy DX 10 ??? - mam win xp 32-bit jeżeli to ma znaczenie
smok wawelski
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 12 Lut 2012, 16:35
Ostatnio był: 15 Maj 2012, 07:17
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez jaro16 w 14 Lut 2012, 22:11

Nigdy nie słyszałem, żeby XP obsługiwał DX10, więc raczej DX9 :wink:
Awatar użytkownika
jaro16
Stalker

Posty: 93
Dołączenie: 28 Lut 2011, 17:28
Ostatnio był: 09 Wrz 2014, 20:44
Miejscowość: Ciechanów
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 12

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez scigacz1975 w 14 Lut 2012, 22:18

Na XP nie pójdzie Ci DX10 - jeżeli chcesz starsze stery do grafiki to odinstaluj te co masz, restart systemu, przeczyść jakimś programem rejestr (CCleaner albo podobny), zainstaluj sterki i dopiero próbuj z grami. A sterki możesz spróbować z tej stronki - lekko zmodowane pod kątem wydajności - http://downloads.guru3d.com/NGO-NVIDIA- ... d1556.html

mają również pełne archiwum http://downloads.guru3d.com/Videocards- ... 9_c10.html
... i zrobię Ci taką apokalipsę jakiej sobie nawet święty Jan nie wyćpał! ....
....Life is brutal and full of zasadzkas or sometimes kopas w dupas ....

http://zalukaj.tv/polecony,4305046/
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Posty: 2899
Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:37
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 826

Re: error przy uruchamianiu stalkera czyste niebo

Postprzez smok wawelski w 06 Maj 2012, 12:40

wpadłem przypadkiem na rozwiązanie mojego powyższego problemu

Głupia sprawa ale sam sobie zaszkodziłem :facepalm:

Miałem problemy z grafiką w starszych grach konkretnie w seri BG i Icewind dale wiec gdzieś na forach wyczytałem żeby recznie wyłaczyć w ustawieniach przyspieszenie DirectDraw i Direct 3d co też zrobiłem , pomogło :D

ino zapomniałem po kilku miesiącach o tym fakcie kiedy nagle naszła mnie ochota na gre w stalker i inne nowsze produkcje :facepalm:

Sorki za zamieszanie i dzięki za próby pomocy
smok wawelski
Kot

Posty: 5
Dołączenie: 12 Lut 2012, 16:35
Ostatnio był: 15 Maj 2012, 07:17
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0


Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt66 oraz 1 gość

cron